int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



10.1.2023 Fuente Alamo - Santa Ana - Murcie - Španělsko

9. + 10. 1.2022

Přenádherný východ slunce nás vítá do dalšího dne. Je to jako paleta plná barev a ty se ještě každou chvilku mění.

P4060006

Správně se říká, že příroda je mocná čarodějka. A máme tady další Vía Verde, která je v plánu. Musíme se maličko přesunout na start dnešní etapy a to do malého městečka Santa Ana, kde jsme našli pro nás moc hezké stání.

P4060008

Teda, Zdenda ho našel, to abych mu neubírala zásluhy. Nicméně, bereme svačinku na cestu a jedeme. Tentokrát je to Vía Verde.

 P4060030

Jen málo informací k těmto báječným cestám jak pro cyklisty, tak pro pěší.

 P4060034

Ve Španělsku existuje více než 3 200 kilometrů nepoužívané železniční infrastruktury, která byla přeměněna na cyklistické a turistické trasy v rámci programu Vías Verdes, koordinovaného Nadací španělských železnic.

Mapacnvv

Ministerstvo zemědělství, rybolovu a výživy dokončilo práce na třech naučných stezkách Vías Verdes, čímž se síť rozšířila o více než 110 km.

 Snimek-obrazovky-2023-01-10-193328

Rok 2023 začíná zpřístupněním nových úseků významných naučných stezek Vías Verdes veřejnosti díky práci Ministerstva zemědělství, rybolovu a výživy (MAPA) na starých nepoužívaných železničních tratích v rámci Přírodního parku. Nový úsek je staré středomořské železnice Santander, která prochází regionem Jiloca v Aragonii, další nový úsek Vía de la Plata v Extremaduře a poslední úsek l'Antic Trenet ve Valencijské komunitě. Celkem více než 110 km, jejichž investice přesahuje 4,11 milionu eur.

 P4060031

A teď něco málo o naší dnešní a zítřejší Vía Verde. Je to cesta z Cartageny do Totány, celkem 53 km, kterou jsme si rozdělili na dvě části. Je na každém, kde cestu započne a kde skončí, já si osobně myslím, že trasa do 50 km je tak akorát.

Perfil-vv-campo-de-cartagena

Pak už bolí zadeček a cesta se stává únavnou. Tak jsme dneska jeli jednu část a zítra dáme druhou a tím si tuto cestu můžeme odškrtnout. Ale je fakt, že některé Via Verde, jako třeba z Xerty si klidně projedu vícekrát.

Img_1213

Některé jsou plné tunelů a viaduktů a některé jsou zase něco jako průjezd zeleninovou zahradou.

P4060040

Španělsko je úžasné v tom, že na jednom poli je brokolice sklizená a my můžeme paběrkovat,

P4060038

co by se už zaoralo, hned vedle je brokolice připravená na sklizeň a na sousedním poli se brokolice teprve vysazovala.

P4060049

Takže kdykoliv sem přijedeme, vždy bude něco, co už je sklizeno a my si můžeme, než zbytky zaorají nějakou brokolici vzít domů do polívky. Podotýkám a podtrhuji, i tady funguje paběrkování po hlavní sklizni, kdy na pole přijíždějí místní a procházejí řádky a hledají zapomenutou brokolici, nebo ledový salát, tak jako u nás.

P4060046

Jenže, u nás už se zeleniny moc nepěstuje. Ale pamatuji doby, kdy jsem jako malá holka chodila s rodiči na pole u chaty, v Káraným a paběrkovali jsme zapomenuté vyorané brambory, nebo mrkev. A byly to ty nejbáječnější brambory jaké jsem kdy jedla.  Tady je to skutečně zeleninový ráj. Projíždíme ohromnou výsadbou ledového salátu, všelijakých forem kadeřavého salátu a samozřejmě, artyčoku, který je ve Španělsku asi velmi oblíbený, protože ho vidíme pěstovat opravdu veliká pole.

P4060043

 Artyčok je prazvláštní zelenina, která se u nás v kuchyni moc nepoužívá a asi i proto jí neumím upravit a veskrze nám ani nijak nechutná.

P4060041

Jedli jsme ho na trhu kde ho grilovali a žádná sláva to teda nebyla a pak jsem ho jedla nakládaný v sladkokyselým nálevu a taky nic moc. Ale Španělské hospodyňky ho hodně kupují.  

 Img_1215

Vlaky přijíždějí do Cartageny od roku 1863, s linkou z Murcie a Madridu.

Img_1217

O 22 let později měla tato oblast Murcia další železnici, která od roku 1885 spojovala Alcantarillu s Lorcou a Andalusií. Tady se plánovalo vybudování dalších tras, ale na výstavbu nedošlo.

 Img_1238

Druhý výlet.

P4070017

Přestože za projektem stála dlouhá léta soukromá iniciativa, nikdy se plány nepodařilo neuskutečnit.

P4070011

Vojenský průmysl a impuls plánu Guadalhorce, který se snažil propojit národní síť několika novými linkami, tisíce pracovníků přesunulo ohromné množství půdy, vybudovalo mosty, tunely, a přesto bylo v roce 1928 rozhodnuto přerušit projekt k dosažení Águilas, aby se dosáhlo přímějšího spojení se stávající sítí v Totaně.

P4070020

Nakonec, když byly dokončeny všechny práce na infrastruktuře, bez položení kolejí, nepříznivá zpráva Světové banky v 60. letech odsoudila tuto nenarozenou železnici k smrti a ponechala tyto dvě zemní práce, které oblast rozřízly „Y“ neúspěšné železnice, dnes greenways.

Img_1244

To je historie, která díky Španělské vládě znovu ožívá, ale v jiné podobě. My jsme za dva dny, za dva výlety projeli téměř celou trasu, kterou mohu velmi doporučit.

P4070031

Jeden večer jsme stáli v rohu velkého parkoviště v Santa Ana, to se k nám připojil Jarda s Vlastou a druhý den jsme stáli v polovině trasy v Fuente Alamo.

 P4070022

Ještě informace, akce Truma pokračuje. Roman je na cestě a zítra už bychom se měli potkat. Zítra máme odpočinkový den a přejíždíme na stání pro obytná auta u Ikea v Cartagena, kde opět naskočíme na Vía Verde, ale až si drobet odpočineme.

Img_1274

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ