int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



16.1.2023 Siera Espuňa -Totana - Murcie - Španělsko

Dnes jsme měli úžasnou vyhlídkovou trasu. Zdenda miluje serpentýny a pokud to jenom trošku jde, tak naplánuje přejezd nějakého pěkného území, který si vždy velmi užijeme.

Img_1325

Hlavně, občas se nám podaří projet cestou, která by byla v letních měsících pro nás neprůjezdná a zrovna tak o víkendu. Španěláci o víkendech hodně cestují, a i v této přírodní rezervaci je odpočinkové místo s grily a pergolami se stoly a lavicemi, kam se na víkend vždy přesouvají a tráví den společným grilováním.

P1160083

Většinou jsou takováto místa označená jako Zóna akampada a vždy je to vlastně jediné místo, kde si můžeme beztrestně rozdělat oheň ve velkém vyzděném grilu a grilovat podle libosti.

 Img_1329

 Přírodní park Siera Espuńa je malé, ale krásné území. Na mapce je vidět, že kdybychom nechtěli, tak se můžeme parku pohodlně vyhnout,

Mapa-siera-espuna

ale jediná cesta napříč celým parkem je vyloženě lákavá.

Img_1331

Ještě na začátku jsou místa na vyhnutí aut, ale jak se propracováváme hlouběji do přírodního parku, míst ubývá a pak nastane situace,

P1160082

kdy jedno ze tří aut, které jsme za celou cestu potkali, muselo holt couvat. Jinak to nešlo. Vyhnout se se nedalo a přeci jenom, my jsme větší a dva.

P1160102

Zdenda s Alenkou jedou za námi a jsou stejně nadšený cestou asi jako my.

 P1160101

Sierra Espuña je hornatý masiv, stále jsme v regionu Murcia. patřící do pohoří Bética v povodí řeky Segury .

P1160130

Tento regionální park s rozlohou 17 804 ha okolo obcí Alhama de Murcia , Totana a Mula.

P1160107

Horský komplex pokrývá kromě předchozích i obce Aledo , Librilla a Sheet.

P1160114

Jeho maximální nadmořská výška je 1585 m v Morrón de Totana. My se propracovali do výšky nad 1200 m.

 P1160115

Na konci 19. století bylo celé pohoří v katastrofálním stavu. Lidé z vesnic vykáceli téměř všechny stromy, vybili zvěř a následovala velká půdní eroze. V roce 1889 se lesní inženýr Ricardo Codorníu ujal obrovského úkolu znovu zalesnit celou sierru.

P1160111

Tento úkol obnovy lesa se stal vzorem pro ostatní území, které bylo podobně vykáceno. Takže, to co všude kolem vidíme je sto let stará výsadba a nebýt umu pana Ricarda, dneska by tu nejspíše byly jen holé kopce.   

 P1160093

Překrásné scenérie a pohledy po okolí opravdu stojí za to tento park navštívit, pravda je že silnička, která vede přes park je velmi úzká a hodně klikatá. Za mne je to cesta pohodová a řidič si tu užije spoustu krásných zatáček.

P1160118

Velmi bohatá je zde fauna široká škála divoké zvěře. Hlavně je zde zastoupeno na 123 druhů Hlavně se sem nastěhoval výr a orel skalní, jestřáb severní a krahujec říční. Přítomnost výra evropského a orla skalního byla důvodem, proč evropské předpisy vyhlásily tento region za „Zvláštní chráněnou oblast“.

Img_1328

Spousta savců, ale my jsme neviděli žádné zvíře, kromě dvou maličkých koz, které se pásly u silnice a nejspíše utekly z nějakého chovu. Na první pohled se zdá, že zde není žádný život, Ale území je veliké a jedna jediná úzká silnice skrz park, takže není divu, že jsme žádné zvíře nezahlédli.

P1160109

Opět můžu doporučit navštívit tento kousek nádherné španělské přírody.

P1160076

Přespali jsme kousek od moře ve městečku Totana a zítra už se setkáme s přáteli. Roman taky dál ujíždí za námi a tak se zdá, že už je vše tak jak má být.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ