int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



30.1.2023 Vía Verde De Huerca - Overal - Santa Barbara - Murcie - Španělsko

Je ráno, ještě tma a Zdenda říká, tady někdo pustil centrálu. Okamžitě jsem řekla, to je skvělé, sousedi z Německa se z toho picnou.

P1300001

Za to, jak se k nám včera chovali jsem jim to docela přála. Takové ranní probuzení bafající centrálou, no, nic moc. Nicméně, nebyla to centrála od nějakého kolegy, ale kousek od nás se stavěla tržnice a trhovci, pokud nemají proud od města a potřebují ho, tak mají svoje elektrocentrály, ale většinou veliké a samozřejmě, dost hlučné. 

Tak trh, pokud to jenom trošku jde si nenechám ujít. Co kdybych něco nutně potřebovala? Ale vše mám dokoupeno, a tak jsme šly s Helou jen na kukačku. Zdenda s Alenkou odjeli na stání kousek od nás, kde se máme sejít a my jedeme s Helou a Zdendou na další Vía Verde, která právě kousek od nás začíná. Sedláme oře a jedeme na start.

 P1300007

Tato zelená stezka, Vía Verde, hraničí s pohořím Sierra de Enmedio, dlouhé rovné úseky cesty se skvělým povrchem jsou vynikající i pro méně zdatné cyklisty.

P1300008

Veliké ovocné sady a zeleninové plantáže, a nakonec se stáčíme ke svahům Sierrecica.

 Img_1454

V budoucnu bude tato zelená stezka počátečním (nebo konečným) úsekem 216 km dlouhé trasy, která spojí region Murcia a provincii Granada přes údolí Almanzora v Almería na nástupišti staré železniční trati Guadix-Almendricos.

Img_1462

Takže, budeme se mít kam vrátit a v budoucnu si projedeme další úseky této luxusní cesty.

Img_1458

Jak je vidět, ve Španělsku se pomalu začínají probouzet mandloně.

P1300019

S ohledem na to, že se tu mandloně pěstují skoro všude, je to pak úžasná podívaná. Všude jsou rozkvetlé mandloně, jako by si člověk stoupnul do třešňového sadu.

P1300020

Plné opodstatnění této bývalé železnice najdeme právě na regionální úrovni. Severní svahy Sierra de los Filabres měly velmi intenzivní důlní činnost.

P1300035

Železo z Las Menas a Bacares hojně proudilo do různých stanic a nakládacích doků, zejména v okolí Serónu. Tato ruda byla odvezena do nakládacího doku El Hornillo v Águilas, odkud byla odeslána do mnoha národních i zahraničních destinací.

P1300032

Kompletní itinerář mezi Guadix a Almendricos byl proveden dvěma společnostmi. První, s anglickým kapitálem, měl jednoznačný saský název „Velká jižní železnice Španělska “ a v roce 1894 spojila Bazu s Lorcou a Águilasem.

 P1300009

Úsek do Guadixu pocházel z Guadix-Baza Railway, společnosti napojené na železnici jižního Španělska. Jednalo se o úsek otevřený velmi pozdě, např. v roce 1907.

P1300010

Obě společnosti si udržely svou nezávislost až do vzniku Renfe v roce 1941. Pod touto veřejnou společností udržovaly čilý důlní provoz až do konce šedesátých let minulého století. Pak byly doly pro svou ztrátovost uzavřeny. 

P1300012

1. ledna 1985 byla spolu se stovkami kilometrů ztrátových španělských tratí uzavřena. Tolik něco málo z historie

P1300026

Pak nastalo zapomnění, chátrání a znovu objevení nového využití této železnice. My můžeme této aktivitě Španělské vlády jenom zatleskat.

 P1300045

Cíl je ve městečku Almendricos a u toho bych se ráda na chvíli zastavila. Almendricos je maličká vesnice s pár domy, a přesto tu mají překrásný park s úžasnou fontánou a letní restaurací.

P1300042

Dlaždičkami vyzdobenou zídku, kde teče vodopád vody a samozřejmě, několik vodotrysků.

P1300043

Všude lavičky, čisto, upraveno.

P1300041

Končí tady Vía Verde a jak už bývá zvykem, i tady je příjemné posezení, několik lavic se stoly, 

Img_1472

několik zahradních lavic s opěráky, spousta odpadkových košů a pítko.

P1300046

Všude čisto, pořádek, nic není poničené. Zkrátka, je tu moc hezky a když vidím, co vše Španěláci dělají pro své lidi, aby se jim žilo i na takové malé vesnici příjemně, někdy je mi z toho smutno a stále si říkám „proč to nejde i u nás“. Ale asi nejde.

 P1300049

Vracíme se stejnou cestou zpět a přesunujeme se za Zdendou a Alenkou. Původně jsme měli jet mnohem výš a dál do vnitrozemí na další cyklostezky, ale i když jsme pouhých 23 km od moře tak předpověď říká, že i tady má být v noci těsně nad nulou.

P1300038

Přes den bude hezky a teplo, ale noci jsou hodně chladné. Už tak jsme za leden protopili majlant a do velké zimy nemůžeme.

P1300052

Včera večer jsme ještě před výletm poseděli a rozloučili se se Zdendou a Helou, kteří se už definitivně odpojují a jedou ještě pár dnů po španělském pobřeží. Možná se ještě na jeden večer potkáme a když ne tady, tak v Čechách určitě. Šťastnou cestu přátelé.  

 Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ