int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



5.12.2023 Tortosa - Španělsko

Přejeli jsme do Tortosy na naše oblíbené parkoviště. Hlavně, potřebujeme dobít baterky do kol, abychom mohli na další cyklovýlety.

Pa310020

A je tu zase staré téma, jak velkou mít baterii, abychom byli na cestách soběstačný. S nastávající zimou a zimními výjezdy je to stálé téma snad na všech karavanových skupinách.  Nejlépe, pokud se tazatel zeptá „jakou potřebuji mít baterii, abych měl dost proudu“? Mít dost proudu je cílem nás všech, ale každá mince má dvě strany. To, co stačí mě, nemusí stačit druhému. My máme jednu Liontron baterii 200 Ah za kterou bych dýchala a kterou považuji za nejlepší kup, co jsme mohli udělat. Opravdu se nám nesmírně ulehčilo cestování.

Ale pokud by nebylo zimy, kdy je sluníčko velmi nízko, a tudíž solární panely nic moc nedobijí, pokud bychom nejezdili spíše přískoky než nějakou kloudnou trasu, aby dobíjecí booster mohl plně rozvinout své umění, pokud bychom nejezdili na elektrokolech a místo toho šlapali hezky pěkně za vlastní, pokud bychom neměli dva počítače a každý večer na nich pilně i několik hodin nepracovali a konečně pokud bychom se občas večer nekoukli na nějaký stažený filmík, tak bychom byli jistě v úplné pohodě.

Strašně se mi líbí odpovědi na dotaz, já mám v nástavbě jednu mrňovou starou baterii a bohatě mi stačí anebo opak, někdo má baterie kvalitní, silné, nejlépe rovnou dvě a taky mají proudu na rozdávání. Právě v tom je ten problém, na co vše proud používáme a na to samozřejmě navazuje elektrická soběstačnost.

Pa165923

Stačí si jen představit modelovou situaci, která je v zimě v jižních zemích naprosto běžná. Je sice poměrně teplo, nějakých 15 °C plus mínus. Tři propršené dny jsou už zapomenuty, ty jsou za námi. Sluníčko jsme dalších několik dnů neviděli anebo jen opravdu hodně sporadicky, je jen velká oblačnost, jinak je příjemně, hlavně, že už neprší.Máme pěkné místo na stání, kde jsme už několik dnů a vůbec se nám zatím nikam nechce odjíždět. Okolo sebe máme krásnou oblast, kde je pro nás možnost několika lákavých cyklovýletů po okolí. Strašně rádi bychom jeli, můžeme, neprší, ale solárka nám díky oblačnosti dobijí tak málo proudu, že máme jen na základní provoz. A co teď.

 Img_8110

 Snad jediný, kdo dokáže rozumně na dotazy kolegů na FB reagovat je podle mne Zdeněk nebo Tomáš Brabcovi, kteří se tazatele nejdřív zeptají jak a kdy jezdí a co vše bude napájet, protože od toho se nakonec vše odvíjí. Jsou specifické věci, které si osobně myslím nemá vůbec cenu řešit dotazy na sociálních sítích a v různých skupinách. A pokud si vybereme osvědčenou firmu, která nám nejen poradí, ale zároveň i namontuje vše co pro zdárné cestování potřebujeme, samozřejmě s patřičnou zárukou, kvalitně odvedenou prací a dobrými referencemi, tak máme vyhráno. Ale abychom si stoupli nohama na zem, ani sebelepší baterie nemusí, tak jako nám, stačit.   

 Pokud budu jezdit dvě stě a víc kilometrů denně, není problém tu naší slavnou baterii, a i následně baterie do kol dobít. Pokud mám jen televizi, která má odběr nula nula prd, tak jsem zase v pohodě, protože i to málo sluníčka mi bude stačit.  Pokud jezdím do kempů, tak mám obecně po všech starostech, a tak bych mohla pokračovat dál. A ten, kdo nemá televizi žádnou, protože tam stejně nic nedávají, nepoužívá počítač, protože je to zbytečnost, chodí pěšky, ostatně, je to zdravé a veškeré spotřebiče má na plyn, tak ten si píská.  

Pa135742

 Právě pro to vezeme s sebou elektrocentrálu, protože kdyby nebyla tato ojedinělá možnost elektrické přípojky tady zdarma, ale ani stání s přípojkou na elektřinu za peníze není až tolik, tak holt bychom museli zajet někam, kde budeme moci vyndat elektrocentrálu a aspoň baterie do kol dobít. Zároveň dobijeme nástavbovou baterii a přesto, že spousta cestovatelů má už jen ze slova elektrocentrála osypky, tak v zimních měsících je to jediná možnost, pokud nechceme sedět na zadku. Anebo můžeme jet do nějakého otevřeného kempu, což my nechceme, ale je to také řešení. Správně se říká „proti gustu žádný dišputát“, je to sice zastaralé rčení, ale mě se líbí.

 A to jsem se dneska vůbec nechtěla zaobírat otázkou naší elektrické soběstačnosti. Mnohem zajímavější by mohlo být třeba téma, jasně!  O „nesmrtelnosti chrousta“.

 Img_8102

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ