int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



6.12.2023 Tortosa - Španělsko

Další krásný den a kupodivu, bez větru. To je to, co nás v zimním Španělsku občas, dost trápí.

Img_6796

Silný vítr je nepříjemný a pokud je opravdu silný a my stojíme na prašném podloží, tak je to peklo. Někdy to až tak hraničí s únosností, že nás oblaka prachu jednoduše donutí odjet na jiné místo, kde je nejlépe asfalt,

Pc060056

Což jsou velká parkoviště, obvykle ve městě, kde zase na druhou stanu není moc o co stát. Ale zase na druhou stranu, vítr netrvá věčně a my přejíždíme zpět a nebo jedeme dál. Tortosa, město, kde už jsme byli sice na kolech, ale ani dneska na mě neudělala žádný úchvatný dojem. Pár hezkých domů, ale opravdu jen pár.

Pc060076

Poněkud nehezké město láká snad jen na hrad nad městem, ale ten je kompletně přestavěn na hotel.

Img_6840

Ovšem výhledy do dáli jsou úchvatné.

Pc060093

Ale, když už jsme tady, tak se můžeme vydat na moc hezkou procházku, která začíná kousek pod námi po Vía Verde do Tortosy.

Img_6848

Můžeme si projít celé město, vystoupat na vrchol místního kopce na hrad, tam si dát svačinku a obloukem se vrátit zpět. Není to nijak zážitkový výlet, ale vždy se dá najít něco hezkého.

Img_6856

Ať už pohledy na Ebro a vzdálené hory. Hrad je taky hezký, kompletně díky hotelu zrekonstruovaný.

Pc060045

Krásný secesní dům a místní kostel s barevnou věžičkou, a to už jsme u Ebra,

Img_6862

které se honosí úchvatnou skulpturou či jak to nazvat.

Img_6877

Jde o monumentální sochu, která připomíná „bojovníky, kteří našli slávu“ v jedné z nejdůležitějších bitev španělské občanské války v letech 1936-39.

Img_6869

Sousoší je postaveno na zbytcích starého mostu. Skládá se ze dvou železných věží. První, dvacet metrů vysoká, drží pětimetrovou bronzovou postavu, která představuje umírajícího bojovníka, který zase zvedá hvězdu k nebi.

Pc060092

Druhá věž je vysoká sedmnáct metrů a je na ní železný orel, který roztahuje křídla a drží Victor, původní znak univerzity v Salamance, který si jako osobní znak adoptoval Francisco Franco. Na zadní straně pomníku je dvanáctimetrový kovový kříž na památku padlých v bitvě.

Img_6858

Řekla bych, že po moc pěkném hradě je to to nejzajímavější z Tortosy. Vracíme se zpět pěkně ucaprtaný. Ušli jsme příjemných 8 km.

Img_6791

Odpoledne se za námi zastavili kolegové, které už také známe dlouho, ale jen na dálku. Takže jak jinak, večer plný povídání a samozřejmě, jak jinak, o cestování.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ