int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



26.12.2023 Agost - Španělsko

Dali jsme si den odpočinku a přejíždíme jen kousek na start další Vía Verde do městečka Agost. Na Villajoyosa jsme měli luxusní stání.

Img_7086_2

Díky tomu, že jsme přeparkovali, tak jsme získali naprosté soukromí na sezení nad mořem. Ale jen pro to, že jsme mohli přeparkovat na místa odjíždějících kolegů a tím se nám naprosto podstatně změnil pohled na toto vánoční parkoviště. Zatím co přejedeme na nové stání, dovolím si maličké zamyšlení.

Hodně se mezi kolegy řeší zdravení protijedoucích kolegů na cestách. Jestli zvednout ruku, jestli zamávat, jestli lehce bliknout a tak podobně. Osobně si myslím, že je to každého věc, jestli míjející obytné auto, respektive jeho posádku nějakým způsobem pozdraví.

Pc260039

Ale co si budeme povídat, je to hezké, když si rukou mávneme na pozdrav, zvlášť pokud jsme daleko od domova a poněkud déle.  Občas se mi stane, když nás z předních sedadel zdraví řidič i spolujezdec a já buď fotím nebo čtu v průvodci a pozdrav zachytím velmi pozdě a tu ruku na pozdrav zkrátka nestihnu nezvednout a pak mi to mrzí. Oni se snažili a já nic.

Pc260071

Na stáních je běžně zvykem se pozdravit. Minimálně sousedy, které máme hned vedle sebe. Většinou se opravdu zdraví všichni. Absolutní minimum je těch, kteří přijedou, stoupnou si vedle nás a při nejbližším potkání, ani, jak se říká nezabučí. Zkrátka, nepovažují to za nutné. Ostatně, vidíme se teď poprvé a naposledy. Už nikdy se nepotkáme, tak proč se namáhat s nějakým pozdravem.

Pc260080

Většinou bývá zvykem, že ten, co přijede poslední, zdraví ty, co už na místě jsou. A samozřejmě, mladší jako první zdraví staršího a muž ženu. Mladší žena zdraví starší a totožné je to i u mužů. Jsou to takové standarty slušnosti, které nám naši rodiče vštěpovali. V zahraničí se snažíme zdravit řečí země, ve které se zrovna nacházíme.

Pc260075

Ale ve Španělsku, a to je zajímavé, tady se převážně zdraví kolegové svojí rodnou řečí. Málokdo si dá tu práci a pozdraví hezky Španělsky olá nebo buenos días anebo zkráceně jen bueno. Myslím si, že když už tady jednou jsme, že bychom měli aspoň pozdravem vzdát této zemi úctu.

Pc260095

A to už ani nemluvím o tom, když si dáme tu práci a klopotně se naučíme pár slovíček jako je prosím, pane, paní, děkuji. Je až k neuvěření, jak velkou radost udělá paní prodavačce, když něco chci a nejdříve použiji prosím – por favor seňora, pak se klopotně, ruka noha snažím vysvětit co chci, maximálně využiji gestikulace rukou a na závěr poděkuji gracias. Ty tři slovíčka jsou přímo zázračná.

Pc260056

No a pak se stane, že o pár metrů dál, na parkoviště, kde už pár dnů stojíme zaparkují Češi a nic. Čtyři dny kolem sebe chodíme a nic. V zemi, kde se zdraví všichni za téměř každé situace, kde v parku zdraví každý každého, na cyklostezce je to snad stokrát olá, tak je to hodně smutná zkušenost.

Pc260064

Museli jsme od domova ujet skoro tři tisíce kilometrů, abychom, abychom, abychom, asi nic. Ale nedělejme si iluze, burani, nevychovanci a nadutí lidé jsou všude. I zde se určitě najdou španěláci, kteří na pozdrav neodpoví, nepozdraví se na stání sami mezi sebou, nevím, ale asi určitě i tady to tak může fungovat.

 Pc260072

Zatím co jsem se jen maličko zamyslela nad řekněme elementární slušností vůči sobě a to nejen na cestách, dojeli jsme na velmi příjemné parkoviště, které nám poslouží jako místo startu na prozkoumání další Vía verde.

Pc260105

Sedíme pěkně na sluníčku, přijel Jarek se Simonou a zítra, jakmile se maličko oteplí, vyrážíme.

 Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ