int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



11.2.2023 Playa Vera - Andalusia - Španělsko

Když máme stání, parkoviště přímo u obrovského květákového pole, je to peklo.

Img_1649

Pole je opravdu ohromné a když už je v plné sklizni, a nebo jako foto výš, pole je už po sklizni, ale množství všelijak poškozeného, okousaného a hlavně nedorostlého květáku zůstane na poli a během pár dnů bude zaoráno. Tak před zaoráním není problém si nějaký ten květák uříznout. Spousta květáků zůstane na poli jako nevhodná do prodeje a zcela běžně ke sklizenému poli přijíždí místní v osobních autech nebo na kolech a květáky, brokolici, ledový salát, které zůstanou na poli si berou. U nás se tomu říkalo paběrkování, jak se tomu říká tady nevím, ale vídáme to velice často. 

P1280008

Během pár dnů po sklizni přijede traktor a vše zaorá. Samozřejmě, nejdříve vytáhnou zavlažovací trubičky. Následně se oraniště traktory upraví, natáhnou nové trubičky na zavlažování a už se vysazují nové sazeničky salátů anebo jako tady další květák. V této oblasti jsou velmi oblíbené ledové saláty, všechny možné kadeřavé saláty, brokolice a květák. Takže, květáků a ledového salátu máme stále dostatek, ale co s ním?

P4060037

Tak máme květák na sto způsobů, ale když začnu vymýšlet co z květáku uvařím, tak se Zdenda už smutně kouká a argument, že je čerstvý a plný vitamínů, už taky moc nezabírá. Nedá se pořád jíst, a tak už si pro něj ani nechodíme.  Stejně ho brzy zaořou a bude zase na chvíli od květáku pokoj. Kdysi jsem do cestopisu dala fotku, jak jsme zastavili na oběd u ohromného, mnoha a mnoha hektarového sadu mandarinek a pomerančů a takových sadů je ve Španělsku ohromná spousta. 

Pc290052

Množství plodů na jednom stromu je neskutečné, nepředstavitelná úroda.

Pc290056

Proto podotýkám, tady se pěstuje ohromné množství zeleniny, jih Španělska je taková zeleninová zahrada Evropy a spousta zeleniny zůstane na polích, protože nemá správné parametry, velikost a kvalitu vhodnou pro prodej v kamenné prodejně asi tak jako květák na další fotce u receptu. Má hnědé ťupky na sobě o to do prodeje přijít nesmí, ten se zkrátka zaoře.    

Květáko bramborovo sýrové placičky trochu jinak.

 Květák + brambory + strouhaný sýr + olej + vejce + měkký salám + červená paprika mletá + sůl, pepř, muškátový oříšek nebo květ + hrst strouhanky.

 P2060029

Pokud máme květák starší, vykrájíme tmavá místa a opláchneme. Na jemném struhadle syrový květák nastrouháme.

P2060031

Na hrubém struhadle nastrouháme brambory a měkký salám.

P2060032

Přidáme koření, vejce, strouhanku, sýr. Vše pečlivě promícháme a na rozpáleném tuku lžící tvoříme menší bochánky.

P2060034

Počkáme až máme jednu stranu řádně osmaženou a až potom lopatkou obracíme.  Kdybychom obrátili placičky dříve, měly by tendenci se rozpadnout. Pokud bychom měli směs řídkou, zasypeme trochou hladké mouky a opět promícháme.

P2060038

Schválně neuvádím množství jednotlivých surovin, protože to je tak jednoduché a variabilní jídlo, že není problém dát více brambor nebo sýra.

 P2060037

Placičky jsou moc dobré a dají se jíst i za studena. Takže jako studený oběd na výlety jsou ideální.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ