int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



13.2.2023 Mojacár - Almería - Španělsko

Dnešním cílem je městečko Mojacar, které je velmi známé, krásné a jak jinak na kopci.

Getimage

Foto vypůjčeno z Google, na sluníčko jsme štěstí neměli. Mojacar je to bílé městečko vysoko na kopci. 

Je to taková bílá perla vysoko nad mořem a my si ji dneska jedeme prohlédnout. Kdo by se sem chtěl dostat autem, není to problém. Hned pod prvními domy je veliké parkoviště, kde se dá stát i s obytnými auty, ale do města už musíme po svých.

 El_pueblo_de_mojacar_-_compacto_-_panoramio

Foto vypůjčeno z Google, na sluníčko jsme štěstí neměli. 

My jsme s Alenkou a Zdendou přejeli jen o kousek blíž na další nám už známé parkoviště, kde jsme ještě s dalšími kolegy pěkně v chumlu a jak se domníváme i v docela dobrém bezpečí. Zdenda S naplánoval trasu a kolem poledne vyrážíme. 

Img_1770

Obvykle vyjíždíme na výlety kolem desáté hodiny, ale je poměrně chladno a hlavně, podle předpovědi by se k poledni mělo, mohlo ukázat sluníčko. Tak uvidíme, ale zatím to nevypadá nijak valně.

Img_1773

Ovšem první úsek cesty je přímo zážitkový. Zdenda to napálil po vyloženě pěší cestě podél útesů. Hluboko pod námi moře, nad námi skály a my jedeme po velice úzké cestičce. Nechtěla bych tady spadnout z kola.

Img_1771

Dva úseky jsem skutečně sesedla a kolo vedla. Pro naše kola je smrtící hluboký písek, ten zkrátka neprojedeme a pak jedno místo mělo na cestě utržený kus skály. To jsem taky raději převedla. Ale pak máme dobrý pocit, že jsme to zvládli.

Img_1774

Naštěstí na cestě bylo jen pár pěšáků, kteří nám rádi uhnuli. Hlavně mě, to když viděli moje vytřeštěné oči s němou prosbou o uvolnění cesty. Samozřejmostí je, děkovat, děkovat, děkovat těm, co se připlácnou na skálu a cestu uvolní.

 Img_1783

Městečko Mojacar je známé jednak spletí uliček neuvěřitelně příkrých a úzkých, ale hlavně je zde kolébka Indala. Indalo, neboli Mojacar muž, je kouzelný totem, o kterém se říká, že přináší ochranu a štěstí. Od dob minulých byl namalován na průčelí domů, jakmile vápno zaschlo, s vírou, že zadržuje zlé oko a chrání ty uvnitř před bouřemi.

800px-almeria_andalucia_indalo_man

Postavu lze interpretovat jako muže, který mezi roztaženými pažemi drží duhu. Předpokládá se, že původní totem je starý asi 4 500 let a nejstarší známý se objevuje mezi dalšími prehistorickými malbami v jeskyni ve Vélez-Blanco.

Images

Jméno Indalo vymyslela skupina umělců a intelektuálů, kteří se usadili v Mojacar na počátku 60. let, přitahováni atmosférou města a kteří komercializovali totem. Dnes je Indalo symbolem pro celou provincii Almería.

 72023

Díky turistice se Indalo Man rozšířil a stal se velmi populární.

Img_1810

 Byl viděn na domech v různých částech Evropy, jako je Bretaň ve Francii a Cornwall v Anglii a další.  

Img_1824

Pravdou je, že díky Indalu se Mojacar stal známým městem, kam začaly proudit turisté a zastavilo se vylidňování města.

Img_1815

Mojacar zažil v šedesátých letech několik devastujících such a obyvatelé houfně město opouštěli. Stěhovali se do příjemnějších částí Španělska, do Evropy anebo hispánské Ameriky.

Img_1823

Tak zachránila skupinka umělců město před zkázou a velmi úspěšně zvrátili neblahý trend odchodu obyvatel. My už vidíme krásné opečovávané domy, spoustu obchůdků s Indaly ve všech možných podobách a materiálech.

Img_1818  

Jen jsme si maličko odpočinuli a můžeme jet zpět. Sluníčko se dneska bohužel nekonalo. Ale uvidíme, zítra.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ