int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



16.2.2023 Águilas - Almería - Španělsko

Dnešním dnem začíná karneval v Aguilas a nejznámější postavou je Musona. Mussona je jednou z hlavních postav, které reprezentují karneval Águilas , a jedna z nejstarších masek festivalu.

Img_1850

Je to postava, napůl člověk, napůl zvíře, která představuje dualitu mezi civilizovaným člověkem a divokou stránkou, kterou v sobě nese každá lidská bytost.

 P2170093

Tak máme před sebou několik dnů karnevalu, týden, a jde jen o to, rozhodnout se který den půjdeme. Bohužel, začátek karneval začíná vypuštěním Mussony z hradu v 11.h v noci. Což pro mne je hodně pozdní hodina. Zdenda je noční sůva, ale já bohužel. Nakonec padá rozhodnutí, že přejedeme do Aguilasu, což máme nějaké 4 km, a já počkám v autě a klasicky půjdu spát. V noci přejedeme zpět na Arroz.

 Mussonana-2023-na-hrade

V kobkách hradu San Juan de las Águilas je Mussona zamčen a jednou ročně je propuštěn a jediný, kdo může Mussonu zkrotit je hudebník. Hudebník-krotitel je postava, kterou hraje Mussona z předchozího roku, která přenese na nastupující Mussonu svou moc spolu s medailonem, který bude nosit po dobu jednoho roku.

A oficiant, další postava, která byla Mussonou před dvěma lety, přinese tamburínu, která jako jediná dokáže Mussonu zkrotit. To vše se děje pod bedlivým dohledem Mussonů minulých let, kteří společně přenášejí svou sílu i na medailon. Během propuštění Mussony, celé procesí sestupuje z hradu San Juan de las Águilas na Plaza de España. Během cesty doprovod a publikum, zpívají chorál, aby získali pozornost šelmy a rozzlobili ji (Mussooooona na!! Mussooooona na !!).

P2170100

Písněmi vyrušená pseudobestie se snaží vyděsit své okolí vrčením, šplháním, napadáním dospělých i dětí, které ji doprovázejí, a dokonce se vkrádá do domů a podniků až se nakonec uklidní, dobré vlastnosti zvítězí a už krotká Mussona dorazí na Plaza de España, před radnici. Mussonové z předchozích let, doprovázeni dalšími starými karnevalovými postavami zahájí karneval Aguilas 2023. Samozřejmě, vše korunuje veliký ohňostroj.

Je to veliká sláva, ulice plné lidí a všechny stánky, restaurace, kavárny, bistra jsou otevřený pomalu až do rána.

P2160072

Česká výprava dorazila k autům někdy až kolem třetí hodiny a i přejezd na playa Arroz jsem slastně prospala. Akorát ráno, když jsem slyšela moře, vlny říkám si, tak jsme asi vážně přejeli zpět. Vůbec nic nevím a Zdenda jel tak opatrně, pomalu, že mě ani neprobudil.

 P2160073

Zítra pojedeme na trh a v neděli na velký karnevalový průvod, který začíná už v rozumnou hodinu. V šest večer.

 Podium

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ