int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



Expocamp 13.9.2014 Německo

Tak toto není přímo rada na cestu, ale drobná rada jak koupit auto v Německu a na co si dát pozor. Prožili jsme infarktové trauma, že si našeho Flíčka domů nepřivezeme díky neznalosti a špatným radám. Popíši zde náš postup, co nás potkalo a bohužel neminulo.

Dopravní inspektorát Vám mnoho nepomůže s radami, na co si dát pozor. Byla jsem tam na rady několikrát.

 Každopádně, podvozek je vyroben někde a dovezen do fabriky, kde na něj postaví nástavbu. Pozor, už běží čas. Pak je bydlík vyroben a postaven do nějaké expozice nebo ho koupí nějaký prodejce a ten ho umístí na svojí prodejní plochu a samosebou na svoje internetové stránky. V první chvíli je v té nejvyšší ceně obvykle garantované výrobcem, viz ceníky….. Pokud se neprodá velmi rychle, ihned začne slevový maraton a v určité chvíli je auto pozor ne zaregistrované, ale přihlášené na Německým inspektorátě a to je problém. Auto jednoduše NESMÍ být přihlášené. Přihlášení se jmenuje Europaische Gemeinschaft Bundesrepublik Deutschland – Zulassungsbescheinigeung Teil II  ( je to zelený doklad připomínající náš Technický průkaz ). Pokud auto toto má – je to velký problém. Auto totiž na základě tohoto dokladu pak získává tak zvanou vyjímku pro prodej, ale zase pozor jen pro Německo. To získává každá země a jedná se o to, aby se stará auta neprodávala do zahraničí s možností odpočtu DPH, domíváme se, že je to pro půjčovny aut apd, ale dopadá to i na nás, soukromníky. Takže pokud to auto již dosáhne určitého věku, u nás, na našem Flíčku to byl rok, a stále stojí v expozici u prodejce, získá povolení, vyjímku, k prodeji bez značek, ale ta vyjímka je opět časově omezená. Pak musí prodejce postavit auto na značky a už je kupec brán jako druhý majitel, což samo sebou snižuje cenu auta. V té chvíli auto dostane velkou slevu, aby se co nejdříve prodalo. Z neznalosti jsme čekali jestli taková sleva nebude a ejhle ona byla a my auto koupili. Koupili jsme auto našich snů, na které bychom normálně, s naším rozpočtem nedosáhli. Jenomže i u nás fungují vyjímky, které získávají prodejci s novými auty ve svých expozicích a prodejnách. Takže pak musíte roztočit kolo známostí a pokusit se získat vyjímku pro to své auto. V žádném případě si nesmíte auto vyzvednout a třeba přivézt na podvalníku s tím, že se to určitě podaří. Nic takového. Protože pokud se nepodaří získat na Ministerstvu vyjímku, máte tak akorát hezkou rekvizitu na své zahradě, kterou už nikdy nikdo nekoupí a můžete v tom autíčku tak akorát chovat včely nebo si z něj udělat luxusní trucovnu. Ale na obojí stačí maringotka za pár korun.

Finanční úřad byl taky kouzelný……. Pozor na vše mají měsíc. Na to, aby spočítali DPH mají opravdu měsíc nebo to musíte udělat tak jako já, jednoduše uštvat daňovou správkyni a vymoci z ní potvrzení do týdne. Němci nedůvěřují ( proč asi ???) že uhradíme DPH u nás a oni ho pak budou muset hradit z ceny bez DPH. Což je nepřijatelné, takže rovnou při prvním dotazu nám sdělili, že nám cenu dají s DPH jejich což je 19%  a u nás 21% a to nám pak vrátí až přivezeme potvrzení. Na dotaz na FÚ nám bylo řečeno, že je to blbost a jelikož jsme jedna EU tak daň se musí platit až v zemi přihlášení. Ó nikoliv. Buďte připravený na variantu jejich postupu. Při prodeji nás s úsměvem obrali o DPH s tím, že nám ho samosebou vrátí a až na zásah naší příbuzné, která trvale žije kousek od Expokampu nám ho vrátili a Zdenda musel podepsat prohlášení, že DPH zaplatí u nás. Pokud by nebylo tohoto zásahu, odjeli bychom se zaplaceným DPH u nich a ještě ho samosebou museli uhradit u nás. Značky totiž jinak nelze získat.

Co vše je potřeba a jak získat co nejrychleji značky – SPZ-

Imejlem nám poslali dokumenty k autu a ty je potřeba mít 2x  FÚ + DI

Pro finanční úřad ( ten je jako první )

Přiznání DPH pro koupi auta ze zahraničí ( tam vypočítáte DPH ) Blanket na FÚ…. 2x

Daň je nejrychlejší uhradit v hotovosti na FÚ a potvrzení přiložit k veškerým dokladům

Přihlášení auta ze zahraničí Hlášení o pořízení nového dopravního prostředku z jiného členského státu Evropského společenství ( tam vypíšete nacionále auta  a samosebou svoje ) Blanket na FÚ…. 3x

Doložit veškeré doklady co jste dostali ….. COC list, doklady od podvozku, prostě vše co máte... ( lepší víc jak méně ) 

Okopírovanou OP – ověřenou

Vytištěný kurzový lístek ČNB ze dne koupě 

Fakturu od koupi auta. Na fakturu dole napsat přepočet ceny do korun dle kurzového lístku a propočet DPH v korunách. ( asi jestli nejsme dementi, kteří neumějí propočítat procenta a takové auto jim do ruky nepatří….. ) , udělala jsem fatální chybu, kterou mě patřičně vytkli.... nezaokrouhlila jsem částku z desetníků na koruny...... důvod k vrácení a přepracování a zase běží další měsíc...

A pokud to vyřizujete za manžela, tak jako já, plnou moc, kde musí být uveden i  FÚ !!!!! Nestačí jen všeobecná formulace a zase ověřené…….

Zároveň souběžně je potřeba vyřídit Povinné ručení  a to lze jen na COC list. Povinné ručení pojišťovna předělá po získání SPZ. 

Pro Dopravní inspektorát….

Potvrzené přiznání k DPH z FÚ ( pozor není to razítko z podatelny, že jste podali přiznání a to i poctivě zaplatili  )

Zelenou kartu ( originál )

COC list a doklady od podvozku

Žádost o schválení technické způsobilosti jednotlivě dovezeného auta

Přihláška k registraci vozidla

Kopie OP ( ověřená )

Faktura o nabití Kupní faktura - kopie ( originál k nahlédnutí ) vrátí to s SPZ

800,- poplatek a je hotovo. Do týdne, v Praze na Bohdalci za tři dny jsme si odnesli značky a já se tam normálně rozbrečela jako malá holka. Podařilo se nám to a ty pitomý SPZ jsem tam zulíbala a ještě 10minut v autě jsem se uklidňovala, že se to vše podařilo a my si můžeme jet vyzvednout našeho Flíčka.

Kouzelné bylo, že na Expocampu vůbec nekontrolovali, jestli jsme opravdu DPH u nás zaplatili….. zkrátka, najednou je to nezajímalo…… a takový to byl problém. Domníváme se, že asi budou mít opravdu hodně špatnou zkušenost s našimi spoluobčany, kteří je asi, možná, doběhli a jsou teď nesmírně opatrní. Jelikož podmínky s přihlašováním aut se asi také velmi liší země od zemi tak vůbec netuší, že pokud u nás DPH nezaplatíme tak vůbec SPZ nezískáme, tak se přirozeně bojí. Proto, počítejte s tím, že na Vás bude DPH požadováno a pak vráceno a musíte mít na něj rezervu. Při koupi nového auta je to dost peněz.  Pokud budete mít nějaké další dotazy ….. ráda zodpovím pokud vím.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ